WhatsApp
  • +90 505 778 7024
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vektör Grafik Nedir ?

11 Ocak 2017

Vektörel grafikler çözünürlükten bağımsız, herbir nesnenin matematiksel ifadelerle oluşturulduğu ve en önemlisi detay kaybetmeden herhangi bir boyuta yeniden ölçeklendirilebilen grafik türüdür.

Vektör terimini en basit haliyle, iki nokta arasında çizilen çizgi olarak tanımlayabiliriz. Başka bir deyişle bu tip grafikler; koordinatları belirlenmiş, başlangıç ve bitiş noktaları belirtilmiş çizgilerden oluşur. Bilgisayar, bu yöntem ile çizilmiş çizgilerin tümünü yan yana koyarak resmi oluşturur.

Vektör grafikte resim geometrik şekillerden oluştuğu için, büyütüldüğünde kalite açısından sorunlar yaşanmaz. Bu özellik, vektör grafiğin bu kadar çok tercih edilmesinin temel nedenidir.

Vektörel Grafikler Hangi Programlarla Oluşturulabilir?

Vektör grafik dosyası oluşturabileceğiniz ve oluşturduktan sonra üzerinde değişiklikler yapabileceğiniz farklı programlar vardır. Bunlardan en önde gelenleri ise; Corel Draw, Adobe lllustrator ve Macromedia Freehand'dir. Bu programların sahip olduğu özellikler sayesinde, kısa sürede güzel ve orijinal resimler yaratabilirsiniz.

Bunların arasında en çok bilinen ve en işlevsel program olan Adobe Illustrator dür. Adobe Illustrator’un dosya uzantısı '.ai'dir.

Öte yandan ülkemizde özellikle baskı alanında kullanılan ve kesinlikle Illustrator kadar kullanışlı olmayan CorelDRAW bulunuyor. Corel Draw’ın dosya uzantısı '.cdr'dir.

Yine ülkemizde yoğun bir kullanıcı kitlesine sahip olan Macromedia(Adobe) Freehand bulunur. Freehand’in dosya uzantısı '.fh(X)’dir.

Bu ticari programların yanısıra arabirimi Corel Draw’a benzeyen ve açık kaynaklı, ücretsiz bir program olan Inkscape‘de denenmeye değer bir program olduğunu söylemeden geçmeyelim. Inkscape’in kullandığı dosya uzantısı .svg’dir.

Bahsettiğimiz bu dosya uzantılarının yanısıra .svg, .eps, .wmf gibi dosya uzantılarını da yukarıdaki programlar ortak olarak kullanabiliyorlar.

Vektör grafik, bazı avantajları nedeniyle bitmap grafiğin yerine kullanılabilir;

• Vektör grafik, bitmap'e göre sabit diskte daha az yer kaplar.

• Büyütme ve küçültme işlemleri sırasında resimde bir bozulma olmaz.

• Resim çok kolay bir şekilde değiştirilebilir ve İstenen parçaları, başka bir resimde rahatlıkla kullanılabilir.

• Resmi oluşturan çizgilerin rengini, kalınlığını ve yerini değiştirmek çok kolaydır.

Ulubey Web Tasarım Merkezi, 2011’da kurulmuş, web tasarım, SEO danışmanlığı, Arama Motoru Optimizasyonu, logo ve Kartvizit tasarımı gibi hizmetleri profesyonel bir şekilde gerçekleştirmektedir.


İletişim

  • Turgutlu / Manisa
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • 0 505 778 7024
Üst Üst